UAHistory

  • Мовні забавки
  • Історичні події
  • Сучасність
  • Видатні люди
Головна » Регістрація » Історичні події » Дом Периньон

Дом Периньон

Кожне покоління відкорковує своє шампанське.
Кожне покоління вип’є свою чашу.
Але чому вони повинні пити ще й нашу?!
Причому вона ж і не наша, це ж нам залишена чаша.
Ліна Костенко.

4 серпня 1693 р. французький монах Дом Периньон відкрив таємницю виготовлення шампанського. Додав у вже готове вино дріжджів та цукру, дозволив добродити.
Периньон П’єр (фр. Pierre Pérignon; 1638, Сент-Менеу — 14 вересня 1715), якого за звичай називали дом Періньон (від лат. dominus — «пан», звертання до духовної особи у Франції).
У 19 років він вступив до ордену бенедиктинців, з 1668 р. перебував у старовинному абатстві Овіллі, яке володіло величезними виноградниками. Тридцятилітній П’єр Периньон очолив винні погреби бенедиктинського абатства Овільє, він заявив, що створить найкраще у світі вино.
Периньон відкрив таємниці купажування, поєднуючи соки різних сортів винограду, беручи за основу три сорти винограду «Піно-Нюар» (дає смак і силу), «Піно-Мінє», «Шардоне». Йому належить метод шампанізації – ідея вторинного бродіння тихого вина. Діжки з таким «диявольським вином» подвійне бродіння розривало, тому Дом Периньон почав першим отримувати шампанське прямо в товстелезних пляшках і здогадався закорковувати їх корком (чіп з кори коркового дуба).
Кажуть, що коли П’єр Періньон пив цей напій, він примовляв: «Я п’ю зірки».
Чутки про чудову якість шипучого монастирського напою досягли Версаля. Вина від Dom Pérignon стали поставляться до двору Людовика XIV, «короля-сонця».
На знак визнання його заслуг Периньона поховали у тій частині абатства, де традиційно покоїлися настоятелі.
На його честь названа відома марка шампанського преміум – класу «Дом Периньон», Dom Pérignon французького виробника Moët et Chandon.
Вперше «Dom Pérignon Prestige Cuvee» було виготовлено у 1921 р. Під маркою виготовляються два типи шампанського: біле брют і рожеве брют.
«Dom Pérignon Prestige Cuvee» є мілезимним шампанським, тобто виробленим із винограду року урожаю, вказаного на пляшці.


www.youtube.com/watch?v=XCgxqZ0NH7A

Сер 4, 2018Ганна Черкаська
FacebookTwitter
ЖировкаВеликий терор
You Might Also Like
 
Останній день Центральної Ради
 
Федір Шуберт

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ганна Черкаська

Краєзнавець, вчитель, журналіст.

Video4 years ago Історичні події790
Недавні записи
  • Культурне перемир’я?
  • Тарас Шевченко, як символ спротиву та боротьби
  • Ой під вишнею
  • Полянівський мир
  • Арго? Феня!
Позначки
поетписьменникЗапоріжжякозацтвочервоний терорхудожникживописецьТарас ШевченкогетьманХарківБогдан ХмельницькийКапністскульпторСергій КорольовакторІван АйвазовськийперекладачІван КотляревськийголодоморОлег ОльжичІван ФранкоОлександр РубецьОлексій ПеровськийВійсько ЗапорозькеАполлон СкальковськийПавло ПолуботокЛенінкомпозиторІван БогунКирил РозумовськийВовкІван ШишкінЛевко РевуцькийМихайло ЇжакевичРомоданБахматський шляхОлександр КістяківськийОлександра БілозерськалікартерапевтПетро Конашевич-СагайдачнийГригорій ТарновськийЮрій ШухевичРомоданівський шляхОлександр Бородін
Архіви

Отримувати останні записи поштою

Мета
  • Увійти
  • Стрічка записів
  • Стрічка коментарів
  • WordPress.org
Останні коментарі
  • Ганна Черкаська до Міжнародна відзнака від Всеукраїнського фонду імені Тараса Шевченка.
  • Сергій до Міжнародна відзнака від Всеукраїнського фонду імені Тараса Шевченка.
  • Ганна Черкаська до Богдан-Ігор Антонич
  • Nadiya до Богдан-Ігор Антонич
  • Ганна Черкаська до І знову про котиків

2015-2023 © UAHistory Всі права застережено. При використанні матеріалів сайта обов'язкове зворотнє посилання.