26 травня – день Ликери, Лукерії, Лукерки.
Цього дня наші пращури нічого не сіяли. У день солодкої Ликери – посмакуємо лікер!
Слово ліке́р прийшло до нас із французької, де liqueur — рідина; це лікеро-горілчаний напій міцністю від 25,0 % до 45,0 %, виготовлений із заспиртованих фруктів, ягідних соків, настоянок духмяних трав із додаванням коріння, прянощів.
Можливо, хтось із вас пам’ятає зелені пляшки міцного французького лікеру «Бенедиктин», карамельки «Бенекдитин» у радянських гастрономах. Дивувалися тоді люди та шепотілися. Чому? Це ж напій монахів Св. Бенедикта! Чому радянські безбожники назвали цукерки іменем католицького Ордену? Не знаю.
Знаю, що лікер «Бенедиктин» був створений у монастирі Святої Трійці у Фекамі (Abbaye de la Trinité de Fécamp) в Нормандії ченцем Бернардо Вінцеллі у 1510 році.
Тож будьмо!
Залишити відповідь